Zilvervisjes zijn kleine, zilverachtige insecten die zich vaak schuilhouden in huizen en voor overlast kunnen zorgen. De meeste mensen kennen ze wel. Deze ongenode gasten zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar kunnen schade toebrengen aan papierwaren, boeken en textiel. In dit artikel bespreken we wat zilvervisjes zijn, waarom ze je huis binnenkomen en de beste manieren om ze effectief te bestrijden.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes, die hun naam te danken hebben aan hun visachtige uiterlijk, behoren tot de orde Zygentoma. Ze gedijen in een vochtige omgeving en heel  goed bij temperaturen tussen 20 en 30 graden Celsius. Deze insecten zijn met name in de nacht actief en ze verbergen zich overdag in donkere, vochtige hoekjes en gaatjes. 

Waarom komen zilvervisjes binnen?

Zilvervisjes worden vaak aangetrokken door vochtige omstandigheden en ze kunnen je huis binnendringen om voedsel en een vochtige omgeving te vinden. De voornaamste redenen waarom zilvervisjes binnenkomen zijn:

  • Voedselbronnen:  Zilvervisjes voeden zich met zetmeelrijke materialen zoals papier, behang, boeken, en textiel. Ze worden vaak aangetrokken door opgeslagen voedsel, zoals granen en meel. Je komt ze vaak tegen in badkamers, slaapkamers en voorraadkasten. 
  • Vochtige omstandigheden: Lekkages, vochtige kelders en hoge luchtvochtigheid in huis kunnen zilvervisjes aantrekken.
  • Warmte: Zilvervisjes gedijen goed bij gematigde temperaturen en komen vaak voor in verwarmde gebouwen zoals woningen en kantoren.

Hoe kun je zilvervisjes bestrijden?

Hoewel zilvervisjes geen enorme schade aan je huis toebrengen is het toch belangrijk ze te bestrijden. Als zilvervisjes bij je kleding kunnen komen, kunnen ze hier zomaar gaatjes in vreten, waardoor je kledingstuk de prullenbak in kan. Bovendien kunnen ze de boeken in je boekenkast aanvreten. Bestrijden is dus de beste optie, hoe je dat kunt doen lees je hier:

  1. Verminder vochtigheid: Verminder vochtigheid in je huis door lekkages te repareren en luchtontvochtigers te gebruiken. Dit zal de omgeving minder aantrekkelijk maken voor zilvervisjes. Koop een hygrometer om de luchtvochtigheid te meten. De luchtvochtigheid is het beste als deze tussen de 40% en 60% ligt. Is de luchtvochtigheid dus hoger, dan moet je maatregelen nemen. 
  2. Voedselbronnen verwijderen: Berg voedsel in luchtdichte containers of zakken op en vermijd het laten slingeren van papier en karton. Gooi oud papier zo snel mogelijk weg en check je voorraadkast op open verpakkingen. 
  3. Reinig grondig: Regelmatig schoonmaken helpt om zilvervisjes weg te houden. Dit omvat stofzuigen, vegen en het vochtig afnemen van oppervlakken. 
  4. Gebruik zilvervisjesvallen: Er zijn commerciële zilvervisjesvallen beschikbaar die effectief kunnen zijn om deze insecten te vangen.
  5. Professionele bestrijding: Als de plaag ernstig is, overweeg dan professionele ongediertebestrijding. Een expert kan een effectieve behandeling uitvoeren.
  6. Natuurlijke Bestrijdingsmiddelen: Overweeg natuurlijke opties zoals diatomeeënaarde, wat veilig is voor huisdieren en mensen. Strooi het op plaatsen waar je zilvervisjes hebt gezien. Een handige truc is een plastic zakje wat rauwe aardappel. De zilvervisjes komen op de aardappel af. Zitten er zilvervisjes op je rauwe aardappel? Sluit het plastic zakje en gooi het in de afvalbak.  

Conclusie

Het bestrijden van zilvervisjes kan een uitdaging zijn, maar met de juiste maatregelen kun je ze effectief uit je huis houden. Het beheren van vochtigheid, het opruimen van voedselbronnen en het gebruik van geschikte bestrijdingsmethoden zijn allemaal cruciaal om deze ongewenste bezoekers onder controle te houden. 

Als je worstelt met een ernstige zilvervisjesplaag, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen voor een grondige oplossing.