Misschien ben je ze wel eens tegengekomen tijdens het wandelen, de routebordjes met een afbeelding van een klomp erop. Wat betekenen deze bordjes eigenlijk?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Deze routebordjes verwijzen naar klompenpaden. Klompenpaden zijn speciale uitgezette routes waar wandelaars dankbaar gebruik van maken. De klompenpaden zijn er in verschillende lengtes, maar ze zijn altijd mooi en afwisselend.



Wat zijn klompenpaden?

Aan het woord “klompenpaden” te lezen, zou je denken dat dit paden zijn waar je met klompen aan je voeten op moet lopen. Natuurlijk kan dat ook, maar dat is helemaal niet nodig, je kunt een klompenpad het beste met goede wandelschoenen bewandelen.

Het woord klompenpaden verwijst naar een route die onder andere over boerenland gaat. Boeren hebben hun landerijen opengesteld voor wandelaars, waardoor de wandelaars middels de uitgezette klompenpaden ook langs of over landerijen mogen wandelen. 

Zijn klompenpaden dan niet saai?

Klompenpaden zijn erg leuk om op te wandelen. Want doordat boeren hun land hebben opengesteld voor wandelaars is het mogelijk hele afwisselende routes te volgen. Klompenpaden voeren deels door gebieden die normaal gesproken niet toegankelijk zouden zijn. Klompenpaden lopen soms langs rivieren op plekken waar je normaal niet kan komen en door bospercelen, die een mooie afwisseling bieden met het boerenland.

Waar zijn de klompenpaden te vinden?

Klompenpaden zijn te vinden in de provincies Utrecht en Gelderland. Deze paden zijn allen uitgezet met bordjes met een afbeelding van klomp erop. Via de website www.klompenpaden.nl kun je alle routes die je kunt wandelen vinden. Ook is er een speciale klompenpaden app die je gratis kunt downloaden in de Appstore. Je kunt de app vinden via de link op de website www.klompenpaden.nl.

Voordelen en nadelen van klompenpaden

Voordelen:

  • Je gaat wandelen op plekken waar je anders nooit zou komen
  • De klompenpaden zijn erg afwisselend.
  • Je kunt gemakkelijk kiezen voor een bepaalde afstand. Afstanden variëren van 3,5 km tot 17 km. De wandelingen zijn soms ook in lengte uit te breiden door er twee met elkaar te combineren.
  • De bewegwijzering is erg duidelijk, zeker met behulp van de app.

Nadelen:

  • Na veel regen kunnen de paden drassig zijn, houd rekening met goed schoeisel.
  • De klompenpaden zijn niet geschikt voor rolstoelen.
  • Sommige klompenpaden leiden helaas wel over wat grotere stukken asfalt. Wanneer je niet op asfalt wilt wandelen is het verstandig om eerst na te gaan welke routes voornamelijk over landerijen en wandelroutes gaan. 
  • Er mogen geen honden mee op de wandeling, daar deze over landerijen voeren waar vaak vee rondloopt. Dit is om te voorkomen dat dieren schrikken van de honden of dat ze worden opgejaagd door loslopende honden. 

Voor je een klompenpad gaat bewandelen

Voordat je een klompenpadrenoute gaat wandelen is het belangrijk goed gekleed en geschoeid te zijn. Veel klompenpadenroutes voeren voor het grootste deel over onverharde paden en kleine paadjes. 

Afhankelijk van het weer moet je rekening houden met je kledij, na wat natter weer kunnen de klompenpaden wat modderig zijn en kunnen je schoenen en kleding vies worden.

Bij regenachtig weer vooral letten op waterdichte kleding, schoenen en een goede stevige paraplu. Niets is zo vervelend om te wandelen in natte koude kleding en/of schoenen. Je krijgt het koud, en je kunt blaren krijgen door je natte sokken

Goede wandelschoenen zijn zeker aan te raden. Zorg dat je schoenen een goed profiel hebben, zodat je niet wegglijdt en ze koel zijn in de zomer en warm in de winter én zeer zeker waterdicht zijn! Goede stevige wandelschoenen vind je bij: 

Goede naadloze sokken zijn ook aan te raden. Dit voorkomt blaren op je voeten en overmatig zweten. En dat je geen blaren krijgt doordat er een naadje van je sok ergens schuurt tijdens het wandelen. Nieuwe wandelschoenen gebruik je eerst voor kortere wandelingen, zodat je de schoenen wat kunt inlopen. 

Natuurlijk moeten we ook de inwendige mens niet vergeten. Zorg dat je, altijd als je gaat wandelen, voldoende eten en vooral voldoende drinken bij je hebt. Bij het wandelen gebruik je meer energie en, zeker op wat warmere dagen kun je veel vocht verliezen. Dus zorg dat je tijdens je wandeling kunt bijtanken.

Soms heb je misschien geen zin om dingen mee te sjouwen, maar met een lichtgewicht en waterdichte rugtas kun je gemakkelijk een flesje water, een boterham of een notenreep of iets dergelijks meenemen.

Veel mensen gaan wat onvoorbereid op wandeltocht, maar bedenk dat ook wandelen een echte sport is en je dus ook hiervoor speciale kleding, schoenen en accessoires nodig hebt. Hoe beter je je voorbereid, hoe leuker wandelen is. Je merkt al gauw dat je energieker wordt als je regelmatig wandelt en wandelen is de ideale sport voor mensen die niet heel intensief willen sporten. 

Tip: kijk voordat je vertrekt of er op je route een eet- en drinkgelegenheid