Droge ogen zijn vervelend, je krijgt een branderig gevoel, ervaart ongemak en knipperen helpt niet echt. Er zijn diverse oorzaken waardoor je droge ogen kunt krijgen. Maar gelukkig zijn er ook behandelingen mogelijk die je van je droge ogen kunnen afhelpen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat zijn droge ogen?

Droge ogen zijn een aandoening waarbij er te weinig traanvocht in de ogen zit, of waarbij het  traanvocht minder goed werkt. Dit kan leiden tot klachten zoals een branderig, moe, stekend of drukkend gevoel, jeuk, het gevoel alsof er zand in de ogen zit, slijmdraden, wazig zien, rode ogen of veel tranen.

Wat zijn de oorzaken van droge ogen? 

Droge ogen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals ouder worden, ziektes, medicijnen, een laserbehandeling van de ogen, te weinig knipperen, tocht, rook, luchtblazers, lenzen, een ontsteking van de randen van de oogleden of problemen aan het onderste ooglid.

Zijn droge ogen erg? 

Te weinig traanvocht hebben is een vervelende aandoening en kan ook leiden tot uitgebreidere klachten. De buitenste vliezen van het oog kunnen beschadigd raken bij te weinig traanvocht en er is een grotere kans dat de ogen gaan ontsteken. Traanvocht beschermt  de ogen dus tegen uitdroging en beschadiging. 

Talg is ook een belangrijk aspect voor de samenstelling van het traanvocht.Talg wordt gemaakt door de talgkliertjes in de randen van de oogleden. De talg maakt het traanvocht vettig zodat het beter aan het oog hecht. Dat helpt bij het vochtig houden van het oog en voorkomt uitdroging.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose van droge ogen wordt gesteld door een oogarts of een optometrist. Zij kunnen verschillende tests doen om de hoeveelheid en de kwaliteit van het traanvocht te meten, zoals de Schirmer-test, de fluoresceïne-test of de tear break-up time test.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

De behandeling van droge ogen hangt af van de oorzaak en de ernst van de klachten. Mogelijke behandelingen zijn kunsttranen (oogdruppels of -gel die het traanvocht aanvullen), een oogzalf (die het oog beschermt en verzacht), een punctum plug (een klein stopje dat de afvoer van het traanvocht blokkeert), een warm kompres (dat de talgkliertjes stimuleert), een massage van de oogleden (die de olieproductie verbetert), een goede ooghygiëne (die infecties voorkomt) of een aanpassing van de leefstijl (zoals meer water drinken, minder roken of minder schermtijd).

Wat zijn kunsttranen? 

Kunsttranen zijn vloeistoffen die het natuurlijke traanvocht nabootsen. Ze bevatten meestal water, zouten en conserveermiddelen. Ze zijn verkrijgbaar als druppels of gel en kunnen zonder recept worden gekocht bij de apotheek of drogist. Kunsttranen kunnen tijdelijk verlichting geven bij droge ogen door het vochttekort aan te vullen en het oogoppervlak te smeren

Hoe vaak moet ik kunsttranen gebruiken? 

Dat hangt af van hoe ernstig uw klachten zijn en hoe lang het effect van de kunsttranen aanhoudt. Sommige mensen hebben genoeg aan een paar keer per dag, anderen moeten elk uur druppelen. Het is belangrijk om regelmatig te druppelen om te voorkomen dat je klachten verergeren. Volg altijd de instructies op de verpakking of het advies van uw arts of apotheker.

Zijn er bijwerkingen van kunsttranen?

Kunsttranen zijn over het algemeen veilig en goed verdraagbaar. Sommige mensen kunnen echter gevoelig zijn voor de ingrediënten of de conserveermiddelen in de kunsttranen. Dit kan leiden tot irritatie, roodheid, jeuk, branderigheid of een allergische reactie. Als u deze klachten krijgt, stop dan met het gebruik van de kunsttranen en raadpleeg je arts of apotheker. Je kunt dan een ander merk of een conserveermiddelvrije variant proberen.

Wat is een punctum plug?

Een punctum plug is een klein stopje dat in het traanpuntje wordt geplaatst. Het traanpuntje is de opening in de binnenste ooghoek waar het overtollige traanvocht wordt afgevoerd naar de neus. Door het traanpuntje af te sluiten met een punctum plug, blijft er meer traanvocht in het oog en wordt het oog beter bevochtigd. Een punctum plug kan tijdelijk of permanent worden ingebracht door een oogarts.

Hoe kan een warm kompres helpen?

Een warm kompres is een doek of een zakje dat met warm water wordt natgemaakt en op de gesloten ogen wordt gelegd. De warmte zorgt ervoor dat de talgkliertjes in de ooglidranden zachter worden en meer olie afgeven. De olie zorgt ervoor dat het traanvocht minder snel verdampt en het oog beter gesmeerd wordt. Een warm kompres kan ook helpen om eventuele korstjes of vuil van de oogleden te verwijderen

10 tips wat je kunt doen tegen droge ogen

  • Knipper regelmatig, vooral als je veel leest of naar een beeldscherm kijkt. Dat is belangrijk om je ogen vochtig te houden.
  • Zorg dat de lucht in huis niet te droog wordt als de verwarming aan staat. Hang bijvoorbeeld een bak met water aan de verwarming. Vul de bak regelmatig.
  • Kom liever niet in ruimtes met rook. Kom liever ook niet in ruimtes met luchtblazers (airco). Dit soort apparaten blazen droge lucht. Dat droogt de ogen extra uit.
  • Draag je lenzen? Doe wat vaker een bril op. Lenzen kunnen het oog irriteren en het traanvocht verminderen.
  • Drink voldoende water. Uitdroging kan uw symptomen verergeren als u droge ogen of oogleden hebt. Drink de hele dag door slokjes water met als doel om aan het einde van de dag acht glazen gedronken te hebben. Dit helpt ook om uw ogen vochtig te houden.
  • Eet waterrijk voedsel. Watermeloen en komkommer zijn voorbeelden van voedsel dat veel water bevat. Eet deze dus ook voor nog meer hydratatie.
  • Eet gezond en gevarieerd. Sommige voedingsstoffen, zoals vitamine A, omega-3-vetzuren en antioxidanten, kunnen goed zijn voor uw ogen en uw traanproductie ondersteunen. U vindt deze onder andere in wortels, spinazie, broccoli, vette vis, noten en zaden.
  • Gebruik een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger is een apparaat dat waterdamp aan de lucht toevoegt om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kan helpen om je ogen minder droog te maken, vooral in de winter of in ruimtes met airconditioning.
  • Doe ontspanningsoefeningen voor uw ogen. Als je lang naar een scherm kijkt, kunt u last krijgen van vermoeide of droge ogen. Het is goed om regelmatig pauzes te nemen en uw ogen te ontspannen. U kunt bijvoorbeeld uw ogen afwisselend dichtknijpen en wijd openen, uw blik richten op verschillende afstanden of uw ogen zachtjes masseren.

Raadpleeg bij oogklachten altijd eerst je huisarts.

Ik heb droge ogen | Thuisarts.nl

Oorzaken, symptomen én een natuurlijke oplossing bij droge ogen – Z…

CBD-olie