Wassen met wasstrips of wasmiddeldoekjes is de nieuwe manier van kleding wassen. Hoe fijn zijn deze wasstrips om mee te wassen en zijn ze milieuvriendelijk?
Wat zijn of wasstrips of wasmiddeldoekjes??
Wasstrips zijn kleine stukjes doek die zijn geïmpregneerd met wasmiddel. Deze strips zijn bedoeld voor het wassen van allerlei soorten wasgoed, zoals kledingstukken, ondergoed, babykleertjes of sportkleding. Je hoeft alleen maar een strip uit de verpakking te halen, het wasgoed te wassen en het op te hangen om te drogen. Gesleep met flessen of dozen vloeibaar wasmiddel is niet meer nodig.
Wasstrips zijn verkrijgbaar in verschillende merken en varianten. Sommige zijn bedoeld voor specifieke soorten stoffen, zoals delicate stoffen of sportkleding, terwijl andere geschikt zijn voor alle soorten wasgoed. De wasstrips zijn oplosbaar in water, maar sommige wasmiddeldoekjes niet. Deze moet je na gebruik weggooien in de prullenbak.
Het gebruik van wasstrips kan ook handig zijn wanneer je snel een paar kledingstukken wilt wassen op een kort programma zonder een volledige wasmachinecyclus te draaien. Ze zijn ook handig voor op reis of op de camping, waar je misschien niet de beschikking hebt over een wasmachine.
Wat zit er in de wasstrips?
De wasstrips bevatten vaak dezelfde ingrediënten als vloeibaar wasmiddel, zoals wasactieve stoffen, geurstoffen en verzachters. Een aantal merken wasstrips claimt dat ze minder schadelijke stoffen bevatten.
Hoef je dan geen gewoon wasmiddel meer te gebruiken?
Als je ervoor kiest om wasstrips voor in de wasmachine te gebruiken, hoef je in principe geen extra wasmiddel toe te voegen aan de wasbeurt. De strips bevatten namelijk al voldoende wasactieve stoffen en andere ingrediënten om de kleding goed schoon te krijgen..
Wasstrips zijn meestal oplosbaar in water. Echter kan er bij een wat korter wasprogramma nog wel eens een restant van zo’n strip achterblijven. Er zijn ook wasmiddeldoekjes die je weg moet gooien na gebruik. Maar let daarbij wel op: als je deze doekjes in het toilet gooit, kunnen ze de afvoer van het toilet of zelfs het rioolsysteem verstoppen. Het is daarom belangrijk om deze doekjes altijd bij het gewone afval te gooien.
De meeste wasstrips voor in de wasmachine zijn wel oplosbaar, maar niet allemaal. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing op de verpakking te lezen om te zien of het het product wat je gebruikt oplosbaar is. Als het oplosbaar is, kan het veilig worden gebruikt in de wasmachine zonder dat het het rioolsysteem verstopt.
Welke merken wasstrips zijn er?
Er zijn verschillende merken wasstrips en wasmiddeldoekjes beschikbaar op de markt, elk met hun eigen specifieke kenmerken en voordelen. Hier zijn een paar voorbeelden van merken wasstrips en wasmiddeldoekjes:
- Robijn Wasmiddeldoekjes: deze doekjes zijn bedoeld om te worden gebruikt in de wasmachine en zijn speciaal ontworpen om je was extra zacht en fris te maken. Deze wasmiddeldoekjes kun je ook in delen gebruiken, zodat je nauwkeurig kunt doseren.
- Dr. Beckmann Wasdoekjes: deze doekjes bevatten speciale reinigingsmiddelen die je was extra reinigen en tegelijkertijd kleuren beschermen. Dit zijn doekjes die je naast je vloeibare wasmiddel gebruikt. Je hebt dus nog steeds een wasmiddel uit een fles of doos nodig. Deze doekjes zijn niet oplosbaar en moet je weggooien nadat de was is gedraaid.
- Brauzz wasstrips: Hiermee kun je 32 wassen draaien. De doekjes zijn afbreekbaar en lossen op in het water tijdens de was.
- Briters wasstrips: Deze zijn oplosbaar en een wat voordeligere optie doordat je hier een grotere hoeveelheid tegen korting kunt inkopen. Briters claimt dat de wasstrips slechts € 0,14 per wasbeurt kost.
Houd er rekening mee dat niet alle merken wasstrips geschikt zijn voor alle soorten stoffen of wasbeurten. Lees daarom altijd de instructies op de verpakking voordat je de strips of wasmiddeldoekjes gebruikt, zodat je zeker weet dat je ze op de juiste manier gebruikt.
Wat is duurder? Gewoon wasmiddel of een wasstrip?
Het is lastig om te zeggen welke optie duurder is, aangezien het afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het merk wasmiddel en wasmiddeldoekjes dat je gebruikt, de grootte van de wasbeurt en de frequentie waarmee je wast.
Over het algemeen zijn wasstrips vaak duurder dan vloeibaar wasmiddel. Een verpakking van wasstrips bevat meestal slechts een beperkt aantal doekjes, terwijl vloeibaar wasmiddel vaak in grote hoeveelheden wordt verkocht. Als je regelmatig wasstrips gebruikt, kan dit dus aanzienlijk duurder zijn dan het gebruik van vloeibaar wasmiddel.
Ook zijn de wasmiddeldoekjes en wasstrips nog vrij nieuw, dus is er nog wat minder vraag naar. Op dit moment worden de strips al wat goedkoper dan toen ze net op de markt waren.
Aan de andere kant kunnen wasmiddeldoekjes voor in de wasmachine een kosteneffectieve oplossing zijn voor kleine wasbeurten. Als je slechts een paar items hoeft te wassen, kun je een half wasmiddeldoekje gebruiken in plaats van een volledige dosis vloeibaar wasmiddel, bijvoorbeeld een pod. Dit kan je geld besparen op de lange termijn.
Kortom, het hangt af van jouw specifieke situatie en voorkeuren welke optie het meest kosteneffectief is. Overweeg de kosten van beide opties en bepaal welke het beste bij jouw behoeften past.
Zijn wasmiddeldoekjes of wasstrips milieuvriendelijker?
Leveranciers van wasmiddeldoekjes of wasstrips claimen dat deze producten duurzaam zijn, maar hoe duurzaam is dat eigenlijk?
Oplosbare wasstrips zijn milieuvriendelijker en duurzamer dan vloeibaar wasmiddel. De doekjes zitten in een papieren doos en er is dus weinig restafval ten opzichte van de plastic flessen of plastic dozen, waarin vloeibaar wasmiddel wordt verpakt. Wasmiddeldoekjes die je moet wegwerpen na het wassen geven wel nog extra afval. Gooi deze doekjes ook nooit in het toilet, ze zijn immers niet oplosbaar en kunnen leiden tot verstopping.
Natuurlijk wordt er, ook voor wasmiddeldoekjes en wasstrips, nog steeds gebruik gemaakt van wasactieve stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. De hoeveelheid van deze stoffen hangt af van welk merk je gebruikt. Het grootste voordeel voor het milieu zit hem in de verpakking, dus wil je ook van het plastic af, gebruik voortaan wasstrips!