Wanneer je een langpootmug ziet, kun je gemakkelijk denken dat je te maken hebt met een uit de kluiten gewassen versie van een gewone mug. En laten we eerlijk zijn, veel mensen schrikken van deze grote, langpotige insecten. Waar een gewone mug al vervelend kan zijn door haar gezoem en gesteek, lijkt een reusachtige mug met lange poten en een angstaanjagende snuit nog meer overlast te kunnen veroorzaken. Maar gelukkig is dat slechts schijn. Voor de langpootmug hoef je absoluut niet bang te zijn; deze grote mug is namelijk veel vriendelijker dan je misschien denkt.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is een Langpootmug?

Aan het einde van de zomer zie je ze steeds vaker opduiken: grote, dikke langpootmuggen die zich vastklampen aan deuren of ramen. Soms lukt het zo’n log beest om je huis binnen te komen, en dat kan best een schrikmomentje opleveren. Met hun lange, wiebelige poten en onhandige vliegbewegingen maken ze een beetje een griezelige indruk. En dat schurende geluid dat ze maken als ze ergens tegenaan vliegen, helpt ook niet bepaald om ze sympathieker te maken.

Toch is de langpootmug een verre neef van de gewone mug, maar dan wel eentje die je veel minder lastig valt. Terwijl de gewone mug om je hoofd blijft zoemen op zoek naar een plekje om te steken en je bloed op te zuigen, is de langpootmug compleet onschuldig. Dit insect kan helemaal niet steken of bijten, en daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.

Waar leeft de langpootmug van?

Gewone muggen leven van het bloed van mensen of dieren, en daarom zul je ze altijd in de buurt van mensen of huisdieren zien rondzoemen. Zodra ze je huis binnenkomen, kunnen ze je nachtrust behoorlijk verstoren met hun gezoem en steken. Ze zijn constant op zoek naar een plekje om je huid te doorboren en wat bloed op te zuigen.

De langpootmug heeft echter totaal geen interesse in bloed. Hij leeft maar een paar dagen, en in die korte levensduur heeft hij weinig eten nodig. Wat hij wél eet, is nectar en plantensappen, en dat maakt hem eigenlijk een heel nuttig insect. Net als bijen en andere bestuivende insecten helpt de langpootmug bij de voortplanting van bloemen door ze te bestuiven. Zo gezien is deze reuzenmug eigenlijk een vriendelijke tuinbezoeker.

Is de langpootmug schadelijk?

Hoewel de langpootmug zelf geen kwaad doet, kunnen zijn larven – emelten genoemd – wel wat overlast veroorzaken. Deze larven voeden zich met de wortels van gras en andere planten, en kunnen daardoor flink huishouden in je gazon of op landbouwgrond. Vooral boeren en tuiniers zien de emelten liever niet, omdat ze behoorlijke schade kunnen aanrichten aan gewassen en grasmatten.

Als reactie hierop worden er in de landbouw en tuinbouw vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt om deze larven te doden. Maar is dat wel zo’n goed idee? De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het uitsterven van insecten, en steeds meer mensen realiseren zich hoe belangrijk bestuivende insecten zijn voor onze natuur en voedselvoorziening. Door de emelten te bestrijden, zouden we onbedoeld ook insecten kunnen schaden die juist cruciaal zijn voor het voortbestaan van onze flora.

Waarom je niet bang hoeft te zijn voor de langpootmug

Als je kijkt naar wat de langpootmug daadwerkelijk doet, is er eigenlijk geen enkele reden om bang voor hem te zijn. Dit insect doet de mens geen kwaad en is zelfs nuttig voor de natuur. Dus als je de volgende keer een langpootmug op je deur of raam ziet zitten, of als er eentje in je huis vliegt, hoef je niet in paniek te raken. Vang hem voorzichtig op en laat hem weer naar buiten vliegen. Doodslaan is echt niet nodig!

Benamingen voor de langpootmug

De wetenschappelijke naam van de langpootmug is *Tipula*, maar in de volksmond heeft hij verschillende namen. Afhankelijk van waar je woont, kun je hem ook tegenkomen als reuzenmug, spekkedief, spekkebijter of glazenwasser. Welke naam je ook gebruikt, één ding staat vast: de langpootmug is een fascinerend insect dat onze angst niet verdient, maar juist ons respect voor zijn rol in de natuur.

In plaats van hem te vrezen, zouden we de langpootmug moeten zien voor wat hij werkelijk is: een onschuldige reus die, ondanks zijn schrikwekkende uiterlijk, een klein maar belangrijk steentje bijdraagt aan het behoud van onze natuurlijke wereld.