Vergeet jij altijd je planten water te geven, maar wil je toch graag planten in huis? Een plantenterrarium voorkomt dat je steeds weer met dode en verdorde planten te maken krijgt. Lees hier alles over het plantenterrarium.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is een plantenterrarium? 

Een plantenterrarium is een kleine, afgesloten container die is gevuld met planten en andere organische materialen. Het is een zelfvoorzienend ecosysteem dat weinig onderhoud vereist, doordat de vochtbalans in stand gehouden wordt binnen de afgesloten container

Welke planten zijn geschikt voor een terrarium?

 Planten die goed gedijen in vochtige omstandigheden zijn ideaal voor een terrarium. Denk aan varens, mos, Fittonia, kleine Calathea’s en andere tropische planten.



Hoe maak je een plantenterrarium?

Om een plantenterrarium te maken, heb je een glazen afsluitbare container nodig, evenals aarde, grind en de planten die je wilt gebruiken. Plaats eerst het grind en daarbovenop een laag aarde. Voeg vervolgens de planten toe.

Hoe vaak moet je een terrarium water geven? 

Een gesloten terrarium hoef je maar heel af en toe te openen en met een plantenspuit wat nat te sprayen. Er zijn zelfs verhalen van plantenterraria die jarenlang dicht zijn gebleven zonder water gehad te hebben. Zo lang er condens op de wanden van de glazen pot te zien is, hoef je geen water bij te geven.

Hoeveel licht heeft een terrarium nodig?

De meeste planten hebben minimaal 12 uur licht per dag nodig om te groeien. Plaats je terrarium op een plek waar het indirect zonlicht krijgt. Er zijn ook potten verkrijgbaar met verlichting in het deksel. Schakel ‘s-avonds als het donker is het licht in de pot aan of zet de pot onder een lamp.

Hoe groot moet een terrarium zijn? 

Dit hangt af van de grootte van de planten die je wilt gebruiken. Over het algemeen geldt dat hoe groter het terrarium, hoe meer planten je kunt toevoegen.

Hoe maak je een gesloten terrarium schoon? 

Om een gesloten terrarium schoon te maken, kun je het glas aan de binnenkant voorzichtig schoonmaken met een schone, licht vochtige doek.

Hoe voorkom je dat je terrarium gaat schimmelen? 

Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft aan je planten en dat er voldoende luchtcirculatie is in het terrarium.

Kunnen cactussen worden gebruikt in een terrarium? 

Cactussen zijn niet geschikt voor gebruik in een gesloten terrarium omdat ze niet goed gedijen in vochtige omstandigheden.

Hoe lang gaan planten mee in een terrarium?

Als je goed voor je planten zorgt, kunnen ze jarenlang meegaan in een terrarium. Planten in een terrarium gaan vaak langer mee dan gewone planten. Er komen minder makkelijk ziektes bij de planten en doordat het vochtgehalte in de pot in stand blijft drogen je planten niet snel uit. Pas wel op voor overbewatering, teveel vocht laat je planten dood gaan.

10 tips voor het maken van een plantenterrarium

  1. Kies de juiste pot: Een glazen container met brede opening is ideaal voor het maken van een terrarium.
  2. Gebruik geschikte grond: Gebruik aarde die geschikt is voor de plantensoort die je wilt gebruiken.
  3. Voeg grind toe: Voeg grind toe aan de bodem van de container om drainage te bevorderen.
  4. Kies geschikte planten: Kies plantensoorten die goed gedijen in vochtige omstandigheden.
  5. Gebruik gereedschap: Gebruik gereedschap zoals pincetten en scharen om de plantjes op hun plaats te zetten.
  6. Maak gebruik van lagen: Maak gebruik van verschillende lagen aarde en grind om textuur en diepte te creëren.
  7. Houd rekening met de grootte: Houd rekening met de grootte van de container bij het kiezen van de grootte van de plantjes.
  8. Zorg voor voldoende licht: Plaats het terrarium op een plek waar het indirect zonlicht krijgt. Zet de pot nooit in de volle zon, dan wordt de temperatuur veel te hoog en zullen je planten dood gaan.
  9. Wees voorzichtig met water geven: Geef niet te veel water aan je plantjes om schimmelvorming te voorkomen.
  10. Geef alleen water met een plantenspuit. Dat zorgt ervoor dat je niet snel teveel water geeft. In principe kun je wekenlang wachten tot de volgende waterbeurt. Werkt het ecosysteem in je pot heel goed, dan kun je zelfs maanden wachten met weer water geven.