Minder bewerkt voedsel eten, hoe doe je dat?

Steeds vaker wordt duidelijk dat bewerkt voedsel niet gezond is en dat we weer terug moeten naar zo puur mogelijk voedsel eten. Maar hoe doe je dat? Het meeste voedsel wat in de winkel ligt is immers bewerkt?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is het verschil tussen bewerkt en onbewerkt voedsel?

Onbewerkt voedsel is voedsel dat niet is veranderd van zijn natuurlijke staat. Het wordt niet behandeld met chemicaliën, geraffineerd, geconserveerd of verpakt in een doos, blik of zakje. Voorbeelden van onbewerkt voedsel zijn verse groenten en fruit, noten, zaden, vlees en vis zonder toegevoegde ingrediënten.

Bewerkt voedsel is voedsel dat is veranderd van zijn natuurlijke staat om het langer houdbaar te maken, smaak toe te voegen of te veranderen, of het gemakkelijker te maken om te consumeren. Dit omvat voedsel dat is geconserveerd, verpakt, bevroren, gedroogd, gezouten, gezoet of bereid met additieven of kunstmatige ingrediënten. Voorbeelden van bewerkt voedsel zijn ontbijtgranen, koekjes, snacks, fastfood, kant-en-klare maaltijden en frisdranken.

Over het algemeen is onbewerkt voedsel gezonder dan bewerkt voedsel, omdat het minder toegevoegde suikers, zout, vetten en conserveermiddelen bevat. Het kan ook meer voedingsstoffen bevatten dan bewerkt voedsel, omdat het niet is blootgesteld aan hitte of andere behandelingen die de voedingswaarde kunnen verminderen.

Hoe leer ik om minder bewerkt voedsel te gaan eten?

Er zijn verschillende manieren om te leren om minder bewerkt voedsel te eten:

  1. Begin met kleine stapjes: Probeer niet meteen volledig over te stappen op onbewerkt voedsel, maar begin met het vervangen van één bewerkte voedingsmiddel per keer. Bijvoorbeeld door in plaats van een verpakte snack een stuk fruit te eten.
  2. Leer etiketten te lezen: Als je bewerkte voedingsmiddelen koopt, leer dan de etiketten te lezen om te weten welke ingrediënten erin zitten. Vermijd voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, zout, kunstmatige ingrediënten en conserveermiddelen.
  3. Plan je maaltijden: Maak een lijst van onbewerkte voedingsmiddelen die je wilt eten en plan je maaltijden vooruit. Zo heb je altijd gezonde opties bij de hand en hoef je minder snel te grijpen naar bewerkte voedingsmiddelen.
  4. Leer met pure ingrediënten te koken: Door met pure ingrediënten te leren koken, kun je zelf gezonde maaltijden bereiden met onbewerkte ingrediënten. Zo weet je precies wat er in je eten zit en kun je smaakvolle gerechten maken zonder toegevoegde ingrediënten.
  5. Zoek ondersteuning: Vraag vrienden of familie om je te steunen bij het eten van onbewerkt voedsel. Je kunt ook lid worden van een online community of groep die zich richt op gezond eten.
  6. Experimenteer: Probeer nieuwe onbewerkte voedingsmiddelen uit en experimenteer met verschillende recepten en bereidingswijzen. Zo ontdek je nieuwe smaken en leer je om gezond eten lekker te maken.

Het is niet erg als het je niet altijd lukt om meteen puur te eten. Het is een proces is om je eetgewoonten te veranderen en dat het tijd kost om gewoontes te doorbreken. Blijf dus volhouden en beloon jezelf voor elke stap in de goede richting!

En, vergeet niet: het is echt niet erg als je af en toe eens wat eet wat wel bewerkt is. Het gaat erom dat je in de basis alleen pure voedingsmiddelen tot je neemt. Wil je af en toe genieten van iets wat wel bewerkt is, dan kan dat natuurlijk. 

3 recepten voor hoofdgerechten met alleen onbewerkte voedingsmiddelen

Zalm met geroosterde groenten

Ingrediënten:

  • 2 zalmfilets
  • 1 courgette, in plakjes gesneden
  • 1 paprika, in reepjes gesneden
  • 1 ui, in partjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Leg de zalmfilets in een ovenschaal en bestrooi met zout en peper.
  3. Meng de courgette, paprika, ui en knoflook met olijfolie en verdeel dit over de zalm in de ovenschaal.
  4. Bak het geheel gedurende 20-25 minuten, of totdat de zalm gaar is.

Zoete aardappel stamppot

Ingrediënten:

  • 4 grote zoete aardappels, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 handjevol verse spinazie, fijngesneden
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Kook de zoete aardappels in gezouten water tot ze gaar zijn.
  2. Verhit olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de spinazie toe en bak dit kort mee tot het geslonken is.
  4. Giet de zoete aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper.
  5. Meng de gebakken groenten door de zoete aardappelstamppot en breng op smaak met zout en peper.

Gehaktballetjes in tomatensaus

Ingrediënten:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 1/2 kopje amandelmeel
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 handjevol verse basilicum, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Meng het gehakt, ei, amandelmeel, ui, knoflook, zout en peper in een kom.
  2. Draai kleine gehaktballetjes van het mengsel.
  3. Verhit olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  4. Voeg de tomatenblokjes en basilicum toe en breng aan de kook.
  5. Laat het geheel 20-25 minuten sudderen, of totdat de gehaktballetjes gaar zijn en de tomatensaus ingedikt is.

Eet smakelijk!

Kookboeken koken met onbewerkte voedingsmiddelen

Er  bestaan ook kookboeken speciaal voor recepten met onbewerkte voedingsmiddelen. Hier zijn een paar suggesties:

  1. “Puur en Lichter” van Pascale Naessens: Dit kookboek bevat meer dan 60 recepten die allemaal zijn gebaseerd op onbewerkte voedingsmiddelen. Naessens legt in haar boek uit waarom het belangrijk is om onbewerkte voedingsmiddelen te eten en hoe je dat het beste kunt doen.
  2. “Gezond genieten” van Amber Albarda: Dit kookboek staat vol met gezonde en lekkere recepten die allemaal zijn gebaseerd op onbewerkte voedingsmiddelen. Albarda legt in haar boek uit waarom onbewerkte voeding beter is voor je gezondheid en hoe je het beste kunt koken met deze voedingsmiddelen.
  3. “Echt Eten” van Jonathan Karpathios: Dit kookboek staat vol met eenvoudige en smaakvolle recepten die allemaal zijn gebaseerd op onbewerkte voedingsmiddelen. Karpathios legt in zijn boek uit hoe je het beste kunt koken met onbewerkte voeding en geeft ook tips over hoe je deze voeding het beste kunt kopen en bewaren.

Er zijn nog veel meer kookboeken beschikbaar die zich richten op onbewerkte voeding, dus er is altijd wel een boek te vinden dat past bij jouw smaak en behoeften!

Biologische thee