Hoe kun je een budget opstellen

Een budget is een planning om een overzicht te krijgen van je persoonlijke financiën. Een budget opstellen helpt je om je uitgaven in balans te brengen met je inkomsten, geld te besparen voor je doelen en om je minder zorgen te maken over geld.

Bol AlgemeenBol Algemeen



Verschillende stappen om een budget op te stellen

  • Noteer je netto-inkomen per maand. Dit is het bedrag dat je ontvangt na aftrek van belastingen en premies. Tel ook eventuele andere inkomsten op, zoals fooien, bonussen, rente, enzovoort.
  • Trek van je netto-inkomen je spaardoel af. Dit is het bedrag dat je elke maand wilt sparen of beleggen voor je  toekomst. Het is aan te raden om minstens 10% tot 20% van je  jaarinkomen te sparen.
  • Orden je maandelijkse uitgaven in drie categorieën: vaste uitgaven, variabele uitgaven en vrije uitgaven. Vaste uitgaven zijn de kosten die elke maand hetzelfde blijven, zoals huur of hypotheek, verzekeringen, schuldaflossing, enzovoort. Variabele uitgaven zijn de kosten die noodzakelijk zijn, maar waarvan je zelf kunt bepalen hoeveel je eraan uitgeeft, zoals boodschappen, gas, water en elektriciteit, kleding, enzovoort. Vrije uitgaven zijn de kosten die niet noodzakelijk zijn voor je levensonderhoud, zoals hobby’s, reizen, cadeaus, etentjes buiten de deur etc.
  • Tel alle uitgaven per categorie bij elkaar op en vergelijk ze met je netto-inkomen minus spaardoel. Als je meer uitgeeft dan je verdient of spaart moet je kijken waar je kunt besparen of meer kunt verdienen.
  • Stel een realistisch budget op dat past bij je situatie en doelen. Bepaal hoeveel geld je per maand wilt besteden aan elke categorie van uitgaven en houdt je daaraan.
  • Houd je werkelijke inkomsten en uitgaven bij en vergelijk ze met je budget. Je kunt hiervoor een app gebruiken of een kasboek bijhouden. Zo zie je of je je aan je budget houdt of dat je moet bijstellen.

Apps om je budget bij te houden

Als je bekend bent met excel kun je een overzichtelijk budget maken dat je elke keer bijwerkt om steeds te weten waar je staat. Maar tegenwoordig zijn er ook Apps beschikbaar waarmee je op een eenvoudige manier je budget kunt bijhouden.

Er zijn veel apps die je kunt gebruiken om je budget bij te houden. Je kunt zoeken naar budget app in de app store van je telefoon of tablet en de reviews en functies van verschillende apps vergelijken.

Sommige apps die populair zijn onder Nederlandse gebruikers zijn:

  • Dyme: een app die automatisch je uitgaven analyseert en categoriseert, je helpt met besparen op vaste lasten en abonnementen, en je  laat zien hoeveel geld je nog over hebt tot het einde van de maand.
  • Spendo: een app die je een duidelijk overzicht geeft van je inkomsten en uitgaven per maand, week of dag. Je kunt ook budgetten instellen voor verschillende categorieën en meldingen ontvangen als je bijna je limiet bereikt.
  • Buddy: een gratis app die je helpt om je budget te plannen en te volgen. Je kunt handmatig of automatisch transacties toevoegen, spaardoelen instellen en grafieken bekijken van je financiële situatie.
  • Het Huishoud Boekje: een eenvoudige app die je laat zien hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat. Je kunt ook rekeningen splitsen met anderen, bonnetjes scannen en exporteren naar Excel.
  • Wie Betaalt Wat: een handige app om kosten te verdelen met je huisgenoten, vrienden of familie. je kunt groepen aanmaken, uitgaven invoeren en verrekenen via iDEAL.

Je kunt zelf kiezen welke app het beste bij jou past. Het belangrijkste is dat je een app vindt die gebruiksvriendelijk is, veilig is en aansluit bij jouw behoeften.

Zijn al deze apps even handig?

Dat hangt af van de app die je kiest. Sommige apps hebben een functie om je bankrekening automatisch te koppelen via een beveiligde verbinding. Je moet dan je bank selecteren en inloggen met je bankgegevens. De app kan dan je transacties inlezen en categoriseren.

Andere apps hebben geen automatische koppeling en vragen je om je transacties handmatig in te voeren of te importeren via een bestand. Je  kunt dan bijvoorbeeld een CSV- of MT940-bestand downloaden van je bank en uploaden naar de app.

Het voordeel van een automatische koppeling is dat het  je minder werk kost en je altijd een actueel overzicht hebt van je budget. Het nadeel is dat je je bankgegevens moet delen met een derde partij, wat sommige mensen niet prettig vinden.

Het voordeel van een handmatige invoer of import is dat je meer controle heeft over je gegevens en privacy. Het nadeel is dat het meer tijd kost en dat je zelf moet zorgen voor een regelmatige update van je budget.

Is zo’n automatische koppeling met je bank wel veilig?

Dat hangt af van de app die je kiest en hoe goed je je eigen gegevens beschermt. Over het algemeen zijn budget apps die een automatische koppeling met je bank aanbieden veilig, omdat ze gebruik maken van een beveiligde verbinding en geen toegang hebben tot je saldo of pincode. Ze kunnen alleen je transacties inzien en analyseren.

Je  moet echter wel opletten dat je een betrouwbare app kiest die voldoet aan de Europese wetgeving (PSD2) en de privacyregels (AVG). Je kunt dit controleren door de reviews en voorwaarden van de app te lezen, of door te zoeken naar een keurmerk of certificaat.

Zelf je gegevens goed beschermen

Je moet ook zorgen dat je je eigen gegevens goed beschermt door een sterk wachtwoord te gebruiken voor de app, je telefoon te vergrendelen met een code of vingerafdruk, en geen onbeveiligde wifi-netwerken te gebruiken. Als je twijfelt over de veiligheid van een app, kunt je beter geen automatische koppeling maken met je bankrekening.

Een sterk wachtwoord is een wachtwoord dat moeilijk te raden of te kraken is door anderen. Een sterk wachtwoord heeft meestal de volgende kenmerken:

  • Het is lang genoeg, minstens 8 tekens.
  • Het bevat een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.
  • Het is niet gebaseerd op persoonlijke informatie, zoals je naam, geboortedatum of huisdier.
  • Het is niet gebaseerd op veelgebruikte woorden of zinnen, zoals “wachtwoord” of “iloveyou”.
  • Het is uniek voor elke app of website die je gebruikt.

Een manier om een sterk wachtwoord te maken is door een zin te bedenken die je makkelijk kunt onthouden en daar de eerste letters van te nemen. Bijvoorbeeld: “Ik ga elke dag met de fiets naar mijn werk” wordt “Igedmdfnmw”. Voeg dan nog wat cijfers en speciale tekens toe om het nog sterker te maken. Bijvoorbeeld: “Igedmdfnmw!2023”.

Een andere manier om een sterk wachtwoord te maken is door gebruik te maken van een wachtwoordgenerator. Dit is een app of website die voor je willekeurige wachtwoorden maakt. Je kunt dan zelf kiezen hoe lang en complex het wachtwoord moet zijn. Bijvoorbeeld: “X4s@p7Qm*Zn8”.

Het is belangrijk dat je je  wachtwoorden niet opschrijft of deelt met anderen. Je kunt ze wel opslaan in een veilige app of website die als een digitale kluis werkt. Dit heet een wachtwoordmanager. Een voorbeeld hiervan is LastPass.



Hoe krijg je de geur van kattenpis weg?
Tips voor een schone waterkoker
vlooien bij kat