Heb je last van tandenknarsen of kaakklemmen, ook wel bruxisme genoemd? Dit kan leiden tot diverse problemen, zoals slijtage van je gebit, tandpijn, kaakpijn, gevoelige tanden, hoofdpijn en slaapproblemen. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: een knarsbitje, ook wel splint of opbeetplaat genoemd.
Wat is een knarsbitje en hoe helpt het?
Een knarsbitje is een op maat gemaakt mondstuk van kunststof dat je over je tanden van de boven- of onderkaak draagt. Het bitje creëert een barrière tussen je tanden, waardoor ze niet op elkaar kunnen klemmen of schuiven op de momenten dat je last hebt van bruxisme. Dit helpt om slijtage van je gebit, kaakpijn en andere symptomen van bruxisme te verminderen.
Welke soorten knarsbitjes zijn er?
Er zijn verschillende soorten knarsbitjes verkrijgbaar:
- Standaard knarsbitjes: Deze bitjes zijn verkrijgbaar bij drogisterijen en online winkels. Ze zijn relatief goedkoop, maar passen mogelijk niet perfect op je gebit.
- Op maat gemaakte knarsbitjes: Deze bitjes worden gemaakt door je tandarts of kaakfysiotherapeut. Ze zijn gegarandeerd perfect op je gebit afgestemd, waardoor ze optimaal comfort en bescherming bieden.
- Dual splint knarsbitjes: Deze bitjes bedekken zowel de boven- als onderkaak. Ze worden vaak gebruikt bij mensen die zowel overdag als ’s nachts bruxisme ervaren.
Wanneer is een knarsbitje een goede oplossing voor jou?
Een knarsbitje kan een goede oplossing zijn als je last hebt van de volgende klachten:
- Tandenknarsen of kaakklemmen
- Slijtage van je gebit
- Tandpijn
- Kaakpijn
- Gevoelige tanden
- Hoofdpijn
- Slaapproblemen
Hoe gebruik je een knarsbitje?
De meeste knarsbitjes moet je ’s nachts dragen, maar sommige bitjes kunnen ook overdag worden gedragen. Je tandarts of kaakfysiotherapeut zal je instructies geven over hoe je je bitje op de juiste manier moet dragen en verzorgen.
Hoe lang gaat een knarsbitje mee?
Een knarsbitje gaat gemiddeld 6 tot 12 maanden mee. De levensduur van het bitje is afhankelijk van hoe vaak en hoe intensief je het gebruikt en hoe zwaar je bitje wordt belast.
Voordelen van een knarsbitje
- Vermindert slijtage van je gebit
- Vermindert tandpijn en kaakpijn
- Beschermt gevoelige tanden
- Vermindert hoofdpijn
- Kan slaapproblemen verbeteren
- Relatief eenvoudige en comfortabele behandeling
Nadelen van een knarsbitje
- Het kan wennen zijn om het bitje te dragen
- Sommige mensen ervaren kwijlen of kokhalsneigingen
- Het kan de spraak beïnvloeden
- Op maat gemaakte bitjes kunnen duur zijn
Is een knarsbitje iets voor jou?
Als je last hebt van tandenknarsen of kaakklemmen, is het raadzaam om je tandarts of kaakfysiotherapeut te raadplegen. Zij kunnen je beoordelen en bepalen of een knarsbitje een geschikte behandeling voor je is.
Tips
- Naast het gebruik van een knarsbitje, zijn er andere stappen die je kunt nemen om tandenknarsen en kaakklemmen te verminderen, zoals stressmanagement en ontspanningstechnieken.
- Het is belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij je tandarts of kaakfysiotherapeut om de conditie van je bitje te controleren en je behandeling te evalueren.
Als je last hebt van bruxisme, maar je wilt eerst weten hoe het is zo’n bitje te dragen of om ermee te slapen, dan kun je eerst een goedkoper bitje proberen, voordat je een duurdere variant laat aanmeten.
Bij regelmatig tandenknarsen zal je tandarts wellicht al gezien hebben dat je last hebt van bruxisme. Het is altijd goed om de adviezen van je tandarts ter harte te nemen en een goed passend bitje aan te laten meten.