Ga naar de bovenkant van de pagina

Typisch Nederlandse gerechten

Geschreven door Nathalie Klaassen op 19 02 2016. Aantal keer gelezen: 617. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Nederland kent een eetcultuur die eigenlijk best afwijkt van andere culturen. Zo eten wij eigenlijk best sober als je er goed over nadenkt. Wij zijn het gewend om twee keer per dag brood te eten. En ik merk wel dat het voor heel veel buitenlanders saai en eenzijdig klinkt. Nu volg ik al een tijdje de blog van een Amerikaanse die mensen begeleidt met afvallen en een gezond voedingspatroon. Als ik kijk hoe zij eten kan ik mij hun reactie wel voorstellen.

Zij maakt vaak smoothies klaar als lunch, of ze maakt zalm met spinazie. Iets wat wij meer doen als we buiten de deur eten of als avondeten inzetten, eten zij gewoon als lunch. Je merkt wel als wij de broodmaaltijd vervangen als we bijvoorbeeld aan het shoppen zijn, dat het al gauw een ongezond patatje wordt. En van ons broodbeleg word ook soms raar opgekeken. Die gekke chocoladekorrels die we op ons brood strooien. Maar na ze zelf geproefd te hebben vinden veel mensen het zelf ook wel lekker. In tegenstelling tot drop. Veel buitenlanders snappen niet hoe we zoiets lekker kunnen vinden.

De veeteelt is in Nederland een belangrijke inkomstenbron geweest, dus ook de zuivel neemt een belangrijke plaats in in ons voedingspatroon. Zoals in de ochtend een glas melk, onze bekende kaas en ons toetje bestaat ook vaak uit zuivel zoals yoghurt of kaas.

We kennen nu ook veel invloeden buiten de typische Nederlandse keuken, zoals spaghetti, nasi en bami. Maar de oorspronkelijke Nederlandse keuken is gebaseerd op wat wij in Nederland verbouwen, zoals aardappels, vlees, brood, zuivel en groente.

Maar we kennen nog veel meer typische Nederlandse gerechten en eetgewoonten. Het zijn ook vaak die ingrediënten of producten die Nederlanders missen als ze nar het buitenland emigreren.

Maar ook in sommige grote steden in het buitenland kun je kleine Nederlandse winkeltjes vinden met Nederlandse producten of ingrediënten zodat je thuis zelf aan het bakken en koken kunt gaan.

De dingen die toch echt typisch Nederlands zijn:

  • Poffertjes, kleine pannenkoekjes op een speciale poffertjesplaat gebakken.
  • Appeltaart, zeker bij oudere mensen, maar ook op veel verjaardagen wordt nog veel appeltaart geserveerd.
  • Kaas, de oorspronkelijk uit Gouda afkomstige Goudse kaas.
  • Bitterballen en kroketten, gepaneerde ragoutballetjes.
  • Hollandse nieuwe, en dan vooral de manier hoe wij het eten. Pakken bij het staartje, hoofd achterover en de vis naar binnen laten glijden.
  • Hachee, een stoofgerecht is wereldwijd bekend, maar Hachee is dan wel weer typisch Nederlands.
  • Appelflappen
  • Hutspot en boerenkool zijn ook echte oer Hollandse gerechten.

Dan is er natuurlijk nog veel meer, vlaflip, bitterkoekjes, beschuit met muisjes, oliebollen en de tompoes.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Febreze… 17 uur geleden
Zoekterm: febreze kopen

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring