Ga naar de bovenkant van de pagina

Sushi: eet je dat met of zonder sojasaus?

Geschreven door Redactie op 15 08 2017. Aantal keer gelezen: 566. Permalink

Sushi: eet je dat met of zonder sojasaus?

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Sushi is een trendy Japans gerecht. Je ziet steeds meer sushi restaurants opduiken en er worden zelfs sushi festivals gehouden. Meestal wordt sushi geserveerd met wasabi en sojasaus, maar de echte sushiliefhebber eet de sushi puur of met slechts een drupje sojasaus.

Wat is sushi?

Zoals de meeste mensen inmiddels wel weten is sushi meestal gemaakt van rijst en vis. Inmiddels zijn er vele varianten van sushi verkrijgbaar, zowel met vlees als met vis, met of zonder zeewier. Het zijn altijd kleine hapjes die geserveerd worden in de vorm van rolletjes, ovaaltjes of puntzakjes van zeewier.

De meest voorkomende soorten sushi zijn:

  • Ngiri: een klompje rijst met daarop rauwe vis geserveerd
  • Sashimi: rauwe vis zonder rijst of andere toevoegingen
  • Temaki: een puntzakje gevuld met rijst en/of groenten met vis
  • Maki: de sushirolletjes met in het midden vis en/of groenten omhuld met een blaadje zeewier.
  • Uramaki: omgekeerde sushirol, het zeewier zit nu binnenin.

Oorspronkelijk wordt sushi alleen maar geserveerd met vis, maar de sushi is naar onze westerse maatstaven aangepast en dus krijg je tegenwoordig ook diverse soorten sushi met kip, ham of bijvoorbeeld ossenhaas.

Sushi, met of zonder sojasaus?

In de meeste sushirestaurants krijg je een schaaltje met wasabi, een pittige groene kruidenpasta, en soms ook gember geserveerd. Ook staat er een flesje sojasaus op tafel met daarbij een speciaal klein bakje om deze in te doen.

Deze ingrediënten zijn extra smaakmakers voor de sushi, maar de echte sushiliefhebber zal slechts een een klein beetje wasabi toevoegen aan zijn sushi en de sojasaus laten staan of slechts een stukje van de vis in de sojasaus dopen.

Waarom geen sojasaus?

Wanneer je de sushi in de sojasaus doopt zuigt de rijst de sojasaus op. De rijst wordt doordrenkt met sojasaus, waardoor de verfijnde smaak van de sushi teniet wordt gedaan. Je proeft de vis niet meer en het azijnaroma van de zorgvuldig klaargemaakte rijst ook niet.

Natuurlijk kan men het heel lekker vinden om een in sojasaus gedoopte sushi te eten, want die wordt er lekker smeuiig van, wij Nederlanders eten ons eten nu eenmaal graag met saus: jus over de aardappelen, Chicken Tonight over de rijst, een botersausje over de bloemkool.

In het geval van sushi is het beter om de sushi niet te doordrenken met sojasaus, zonde van de smaak. Als je wilt kun je voorzichtig een drupje sojasaus op de vis in de sushi laten vallen, maar hou het beperkt en geniet van de pure smaken van de sushi.

Oh, en wist je trouwens dat die gember niet voor op je sushi is, maar voor tussendoor? De smaak van de gember neutraliseert, waardoor je bij een volgende ronde de heerlijke smaken van de sushi weer goed kunt proeven.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Hoe maak je… 22 min geleden
Zoekterm: tartaar bakken

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring