Ga naar de bovenkant van de pagina

Is pittig eten goed of slecht voor je gezondheid?

Geschreven door Redactie op 23 07 2016. Aantal keer gelezen: 778. Permalink

Is pittig eten goed of slecht voor je gezondheid?

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

In Nederland en andere landen van Europa is men niet zo gewend aan pittig eten, maar in veel landen in onder andere Azie en Zuid-Amerika is men er dol op. Hoe pittiger het eten hoe beter. Wij zeggen wel eens dat onze maag dan wegbrandt, maar is pittig eten nu slecht of goed voor je gezondheid?

Rode peper

Voedsel wordt meestal pittig gemaakt door het gebruik van rode peper. Rode peper kent vele varianten met verschillende sterktes. Meestal wordt de naam Spaanse Peper gebruikt, maar je kent misschien wel de naam Madame Jeanette, één van de allersterkste pepers. Rode peper geeft een brandend gevoel in de mond, in de slokdarm en in de maag. Bij het klaarmaken kan men last krijgen van branderige vingers en kijk uit dat je niet in je ogen wrijft tijdens het klaarmaken! Dat brandt verschrikkelijk.

Wasabi

Ook wasabi, gemaakt van een soort mierikswortel wordt beschouwd als erg pittig. Al is de smaakbeleving van dit voedingsmiddel heel anders. Wasabi stijgt meer naar je hoofd. De pittigheid ervaar je bovenin je neus en in je voorhoofd. Wasabi heeft niet het branderige effect in de mond en in de maag. Op YouTube zijn er veel filmpjes te vinden van Wasabi grappen, waarin iemand voor het eerst een schep wasabi krijgt te eten.

Pittig eten gezond?

Veel mensen denken dat pittig eten ongezond is. Men kan zich niet voorstellen dat iets wat zo heet is gezond is. Toch blijkt dat zowel de rode peper als wasabi erg goed zijn voor de gezondheid.

Rode peper bevat erg veel antioxidanten en ondanks dat de rode peper een brandend gevoel in de maag geeft, kan het juist helend werken bij maagklachten. Natuurlijk moet je het niet zien als geneesmiddel, maar het gebruik van rode pepers kan een positief effect hebben op klachten die het gevolg zijn van een maagzweer.

Rode peper heeft namelijk bacteriedodende eigenschappen, en een maagzweer wordt ook veroorzaakt door een bacterie. Natuurlijk moet je wel altijd een arts raadplegen bij het vermoeden van een maagzweer.

Maar misschien is dat hete eten wat men in bepaalde landen doet wel een bescherming tegen juist die bacteriën in het voedsel wat daar vaak op de straten verkocht wordt en waar wij heel ziek van kunnen worden? Wie weet is dat de reden dat de inwoners zelf niet ziek worden.

Ook wasabi heeft dergelijke eigenschappen. Ook dit voedingsmiddel kan een positieve invloed op de maag hebben. En ook maag-darminfecties met bepaalde bacteriën verminderen door het eten van wasabi.

Het leren eten van rode peper en wasabi

Pittige voedingsmiddelen zoals rode peper en Wasabi moet je leren eten. Door er meer en vaker van te eten kun je de pittigheid beter verdragen. Begin met kleine beetjes door je eten. Zoek recepten met deze ingrediënten en voeg per keer wat meer van deze voedingsmiddelen toe.

Zomaar vanuit het niets een lepel sambal of wasabi nemen is niet heel handig. Het kan geen kwaad, maar je zal al snel een weerzin tegen deze scherpe voedingsmiddelen krijgen. Wanneer je beetje bij beetje vermeerdert, leer je ook te genieten van de smaken ervan.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Het maken van… 2 uur geleden
Zoekterm: zelf doorloper…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring