Ga naar de bovenkant van de pagina

Goedkoop eten, maar wel gezond

Geschreven door Sundari op 17 05 2015. Aantal keer gelezen: 789. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Financieel en Zakelijk, Geld, Werk en Banen, Gezondheid en Welzijn, Dieet en Voeding, Gezonde Voeding.

Als je weinig geld kunt uitgeven aan voedsel, loop je het risico dat je minder gezond gaat eten. In veel landen is het al een groot probleem dat mensen met een laag inkomen minder gezond zijn. Dat komt niet omdat de mensen zich vol proppen met ongezonde kost, maar omdat ze vooral op de prijs letten van wat ze kopen.

Een ander probleem is dat ze niet weten hoe ze een gezonde maaltijd moeten klaar maken, omdat ze het nooit geleerd hebben.

Ook in Nederland lopen we het risico dat dit gaat gebeuren. Kijk maar eens in de winkel: de goedkopere vleessoorten zijn altijd die waar het meeste vet in zit. Bijvoorbeeld speklapjes, worstjes en dat soort dingen. De goedkopere vleeswaren zijn ook al vette dingen zoals leverworst, smeerworst en dat soort dingen. De magere soorten zijn altijd duurder. Zelfs bij melk, kaas en margarine.

Groente en fruit zijn duur als je weinig te besteden hebt. Mensen die van een pakket van de voedselbank moeten leven, mogen blij zijn als ze sowieso verse groente of fruit in hun pakket krijgen. Ik hoorde van mensen die maanden lang alleen maar pakken aardappelpuree of zakken friet voor de frituurpan kregen. Sommige mensen ruilden die met anderen voor verse aardappels maar velen zaten dus gewoon elke dag aan de friet.

De minister die een tijdje geleden iets zei over moestuintjes had misschien wel een punt. Niet als oplossing voor een te laag inkomen, maar wel als een manier om verse groenten en fruit voor mensen betaalbaar te maken. Tenslotte zijn onze volkstuinen ook veelal ontstaan in de de crisistijd van de vorige eeuw. Maar dan moet je je natuurlijk wel een tuintje, planten en zaden kunnen veroorloven en weten hoe je er mee om kunt gaan. Gelukkig zijn moestuinen op dit moment hip en dus zullen meer mensen de kans krijgen om erover te leren en eraan te beginnen.

Ik hoorde over een club van Volkstuinders die hun teveel aan groente gaan aanbieden aan de plaatselijke voedselbank zodat de klanten vaker verse groente krijgen. Dat is toch een geweldig idee. Ook zag ik een meneer uit Noord Holland op de televisie die partijen groente, die vernietigd zouden moeten worden vanwege een te lage opbrengst, ophaalt bij boeren voor de voedselbank. Honderden kilo's uien, kool en aardappels die anders hooguit veevoer zouden worden, krijgen zo een prima bestemming.

Daarnaast denk ik dat het ook heel belangrijk om op kinderen al op school te leren over hoe je goedkoop, lekker en gezond kunt koken. Weten wat je koopt en weten wat je eet is al een goed begin.

Het is natuurlijk triest dat het zo is dat mensen zich geen gezond voedsel kunnen veroorloven. Nog veel triester is het als we er niet met zijn allen iets aan doen en straks te maken krijgen met heel veel mensen met allerlei ziekten en kwalen de te voorkomen waren geweest.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Last van oorpijn… 36 min geleden
Zoekterm: oorpijn bij door…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring