Herken je dit? Heb je net al je wasgoed netjes weggewerkt, ligt er weer een berg wasgoed! Ben je een paar dagen druk geweest met je werk, en even niet aan de was gedacht? Boem! Ineens puilt de wasmand uit en de eerste kledingstukken liggen er al naast. Altijd weer loop je tegen die berg wasgoed aan! Kan dat ook efficiënter?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Samen de berg wasgoed wegwerken

Een wasmand raakt meestal niet vol door 1 persoon alleen, maar er is meestal maar 1 persoon binnen het huishouden die zich met de was bemoeit, en meestal is dat ook nog de vrouw en moeder in het gezin. 

Maar je kunt ook prima samenwerken bij het doen van de was. Want niet alleen jij maakt de kleding vies, ook jouw partner en je kinderen. Als je elkaar verantwoordelijk maakt voor ieders deel van de was kun je die berg wasgoed voorkomen.



Maak een plan waarin je beschrijft wie wat doet en wanneer. En schrijf een korte instructie die je ophangt bij de wasmachine: 

  1. Welke was mag bij elkaar?
  2. Welke was moet op welke stand gewassen worden (en nog belangrijker: op hoeveel graden.
  3. Welk wasmiddel moet er gebruikt worden voor welke was en hoeveel.
  4. Wie stopt de natte was in de droger of hangt deze op.
  5. Op welke stand moet de droger worden ingesteld voor welke soorten was. 

Een wasmachine aanzetten is iedereen aan te leren, behalve aan de echt jonge kinderen, die zijn echt nog te klein om met apparaten om te gaan. Schat dus eerst in wat jouw kind al kan. Je kunt hen wel al heel vroeg leren hun eigen vuile kleding in de wasmand te doen, waardoor je overzicht blijft houden over hoe groot je nog te verwerken berg wasgoed is.

Fijne en delicate was doe je misschien liever zelf. Houd deze kledingstukken apart, zodat je er zeker van bent dat deze kledingstukken niet beschadigen. 

Je kleding niet te vaak wassen

Er wordt veel te vaak kleding in de was gegooid die bijna niet gedragen en dus niet vuil is. Door goed te kijken naar wat je in de was gooit, heb je minder wasgoed én bovendien meteen een lager energieverbruik. Je kunt een 1x gedragen blouse bijvoorbeeld ook even opfrissen met behulp van een kledingstomer.

Alle kleding meteen in de was gooien

Leer je huisgenoten om de kleding die ze gewassen willen hebben meteen in de wasmand te deponeren. Ben jij gewend om alle kamers af te struinen naar overal rondslingerende kledingstukken die wel een wasbeurtje kunnen gebruiken, stop daar dan mee. 

Maak iedereen zelf verantwoordelijk voor het in de was gooien van zijn of haar kleding. Kleding die niet in een wasmand ligt wordt niet gewassen. 

Geef ieder gezinslid een leuke trendy wasmand voor op de kamer waar ze hun was in kunnen deponeren. Als er dan gewassen gaat worden, is alleen een rondje langs de wasmanden nodig om de te wassen was bij elkaar te halen. 

Altijd weer de sokken kwijt!

Iedereen kent het wel. Je hebt twee sokken aangeschaft en na een poosje vind je er echt nog maar eentje terug. Eet die wasmachine sokken of zo? In werkelijkheid verdwijnen sokken vaak in andere kledingstukken of raken ze verward in een kussensloop of een dekbedhoes.

Een handige tip is om hiervoor een waszakje te gebruiken waar je de sokken in was. Zo blijft een paar sokken een paar. Waszakjes zijn trouwens ook handig om bh’s in te wassen, mocht er een BH-beugel losraken, dan maakt deze niet meteen je wasmachine kapot. 

Wassen op vaste dagen

Wanneer je druk in je hoofd bent vergeet je vaak dat je de was ook nog moet draaien.

Door op vaste dagen in je agenda de wasafspraak te plannen, hou je het in de hand. Op die manier kun je de voor die dag verantwoordelijke gezinsleden eraan herinneren dat ze de was aanzetten en stapelt het wasgoed zich niet meer onverwacht op.

En dan het strijken nog!

Pfff, alles is weggewassen en dan zit je met een berg strijkgoed! Die moet je ook nog wegwerken! Strijken is een klus die je niet zomaar aan iedereen overlaat. 

Tips om strijk te verminderen:

  • Haal de was meteen na het wassen uit de machine en hang het op, trek de kledingstukken eerst in vorm, of doe ze in de droger.
  • Vouw de was meteen nadat deze droog is op een strijk de plooien zoveel mogelijk glad. Gooi je droge was nooit op een hoop, omdat je weer een andere was wilt drogen, maar ruim het meteen op.
  • Koop zoveel mogelijk strijkvrije kleding. Deze kleding heeft soms nog wel wat kreukels, maar met een kledingstomer kun je deze kreukels er vaak al gemakkelijk uit krijgen. 
  • Leer alle oudere/volwassen kinderen en je partner zelf hun eigen kleding strijken. Het is niet erg als je hun kleding ongestreken in hun kast hangt. Wanneer ze een kledingstuk willen dragen, moeten ze dit gewoon eerst even strijken. De droge was is dan wel gewoon opgeruimd en de kledingstukken raken niet extra gekreukt.

Een kledingstomer, zo handig!

Hierboven al eerder genoemd, maar een kledingstomer is echt handig om te gebruiken als je snel even wat lichte kreukels uit een kledingstuk wilt krijgen of als je een kledingstuk even wilt opfrissen. Zo ben je minder tijd kwijt aan wassen en strijken.

Met deze tips houd je je berg wasgoed


foto bron: bol.com