Heb jij ook last van vliegangst, maar wil je wel graag een vliegreis maken. Met deze tips kun jij ook over je vliegangst heen komen.
- Informeer jezelf over vliegen en vliegangst. Hoe meer je weet over de techniek, de veiligheid en de oorzaken van je angst, hoe beter je deze kunt relativeren.
- Zoek uit wat de oorzaak is van je vliegangst. Is het de hoogte, de afgesloten ruimte, het gebrek aan controle of iets anders? Door je angst te begrijpen, kun je er beter mee omgaan.
- Volg een cursus om je vliegangst te overwinnen. Er zijn verschillende organisaties die trainingen aanbieden om je te helpen met je angst, zoals Stichting VALK of Onbezorgd Vliegen. Je leert dan onder andere ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen en cognitieve gedragstherapie.
- Relativeer je vlucht. Bedenk dat vliegen een van de veiligste manieren van reizen is en dat de kans op een ongeluk zeer klein is. Vergelijk het bijvoorbeeld met autorijden of fietsen, waarbij je veel meer risico’s loopt.
- Kies voor de directe vliegroute. Hoe minder overstappen, hoe minder stress. Bovendien vermijd je zo extra opstijgen en landen, wat voor veel mensen de spannendste momenten zijn.
- Kom in alle rust naar het vliegveld. Zorg dat je op tijd bent, dat je koffer ruim van tevoren is ingepakt en dat je tijd hebt om nog wat te eten en drinken. Vermijd cafeïne, alcohol en drugs, want die kunnen je angst versterken.
- Kies een goede plek in het vliegtuig. Sommige mensen voelen zich prettiger bij het raam, anderen juist bij het gangpad. Ook kan het helpen om een stoel te nemen bij de vleugel of in de voorste rijen, waar je minder last hebt van turbulentie en geluid.
- Zoek afleiding tijdens de vlucht. Lees een boek, kijk een film, luister naar muziek, doe een spelletje of praat met je medepassagiers. Probeer niet te focussen op je angst, maar op iets positiefs of ontspannends.
- Heb vertrouwen in de crew. Bedenk dat de piloten en het cabinepersoneel goed zijn opgeleid en veel ervaring hebben. Ze weten precies wat ze moeten doen in elke situatie. Je kunt ook altijd bij hen terecht als je vragen of zorgen hebt.
- Durf bang te zijn. Angst is een normale emotie die geen kwaad kan. Het is een signaal van je lichaam dat je alert moet zijn. Probeer niet tegen je angst te vechten, maar accepteer het en laat het weer zakken. Adem rustig in en uit en zeg tegen jezelf dat het goed komt.
10 veelgestelde vragen en antwoorden over vliegangst:
- Hoe veilig is vliegen? Vliegen is een van de veiligste manieren van reizen. De kans op een ongeluk is zeer klein: ongeveer 1 op 11 miljoen. Je hebt meer kans om te overlijden door een auto-ongeluk, een blikseminslag of zelfs door een kokosnoot die op je hoofd valt.
- Wat zijn de oorzaken van vliegangst? Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van vliegangst. Sommige mensen zijn bang voor de techniek, de hoogte, de afgesloten ruimte of het gebrek aan controle. Anderen hebben een traumatische ervaring gehad met vliegen of iets anders dat gerelateerd is aan vliegen. Ook stress, media-aandacht en persoonlijke factoren kunnen een rol spelen.
- Hoeveel mensen hebben vliegangst? Ongeveer 35% van de mensen heeft in meer of mindere mate last van vliegangst. Zo’n 22% stapt nooit in een vliegtuig en 13% doet het alleen als het echt niet anders kan. Nog eens 10% ziet er elke keer tegenop en vliegt nooit voor hun plezier.
- Is vliegangst een luxe probleem? Nee, vliegangst is geen luxe probleem, maar een serieus probleem dat je leven en je reislust kan beperken. Het kan je bijvoorbeeld weerhouden van het maken van mooie reizen, het bezoeken van familie of vrienden in het buitenland of het benutten van zakelijke kansen. Bovendien kan vliegangst ook samenhangen met andere angsten, zoals claustrofobie, hoogtevrees of paniekstoornis.
- Hoe kan ik vliegangst overwinnen? Er zijn verschillende manieren om vliegangst te overwinnen, afhankelijk van de ernst en de oorzaak van je angst. Je kunt bijvoorbeeld een cursus volgen, een boek lezen, een psycholoog raadplegen of zelf aan de slag gaan met ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en positief denken.
- Wat kan ik doen als ik een paniekaanval krijg in het vliegtuig? Als je een paniekaanval krijgt in het vliegtuig, probeer dan rustig te blijven en niet in paniek te raken. Adem diep in en uit door je neus en zeg tegen jezelf dat het een tijdelijk gevoel is dat snel weer overgaat. Je bent niet in gevaar en er is niets mis met je. Zoek afleiding door iets te doen wat je leuk of ontspannend vindt, zoals een boek lezen, muziek luisteren of een spelletje spelen. Praat met iemand die je vertrouwt, zoals je reisgenoot, een medepassagier of een crewlid. Vertel dat je vliegangst hebt en vraag om steun of afleiding.
- Wat is turbulentie en hoe gevaarlijk is het? Turbulentie is een onregelmatige luchtstroom die wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals wind, wolken, bergen of andere vliegtuigen. Het is een normaal verschijnsel dat vaak voorkomt tijdens het vliegen. Het kan het vliegtuig doen schudden, trillen of bewegen, maar het vormt geen gevaar voor de veiligheid. Het vliegtuig is ontworpen om veel meer turbulentie te weerstaan dan je ooit zult meemaken. De piloten weten hoe ze ermee moeten omgaan en zullen de passagiers altijd waarschuwen als er turbulentie wordt verwacht .
- Hoe kan ik me voorbereiden op turbulentie? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je beter te voelen tijdens turbulentie:
- Draag altijd je gordel als je in je stoel zit. Zo voorkom je dat je wordt opgetild of heen en weer geslingerd door de bewegingen van het vliegtuig .
- Zit rechtop en ontspan je spieren. Probeer niet krampachtig vast te houden aan je stoel of armleuning. Adem rustig in en uit en zeg tegen jezelf dat het niets ernstigs is .
- Kijk naar buiten of naar een vast punt in het vliegtuig. Zo houd je je evenwichtsgevoel en voorkom je dat je misselijk wordt. Vermijd het kijken naar bewegende objecten, zoals de vleugels of de bagagevakken .
- Luister naar rustgevende muziek, een podcast of een audioboek. Zo kun je je afsluiten van de geluiden van het vliegtuig en de andere passagiers. Je kunt ook oordopjes of een koptelefoon gebruiken om het geluid te dempen .
- Eet en drink licht voor en tijdens de vlucht. Vermijd zware, vette of gekruide maaltijden en alcohol, cafeïne of koolzuurhoudende dranken. Deze kunnen je maag van streek maken of gasvorming veroorzaken, wat ongemakkelijk kan zijn tijdens turbulentie.
- Kan ik medicijnen gebruiken om mijn vliegangst te verminderen? Sommige mensen gebruiken medicijnen, zoals kalmeringsmiddelen, slaapmiddelen of anti-misselijkheidsmiddelen, om hun vliegangst te verminderen. Dit is echter geen aanbevolen oplossing, omdat deze middelen bijwerkingen kunnen hebben, zoals sufheid, duizeligheid, hoofdpijn of verslaving. Bovendien lossen ze de oorzaak van je angst niet op, maar onderdrukken ze deze alleen tijdelijk. Het is beter om je vliegangst op een natuurlijke manier te overwinnen, bijvoorbeeld door een cursus te volgen, een psycholoog te raadplegen of zelfhulpmethoden toe te passen .
- Hoe kan ik iemand helpen die vliegangst heeft? Als je met iemand reist die vliegangst heeft, kun je hem of haar op verschillende manieren steunen en geruststellen:
- Toon begrip en empathie voor de angst van de ander. Maak geen grapjes, kritiek of verwijten. Erken dat de angst echt is en dat het moedig is om toch te vliegen .
- Help de ander om zich voor te bereiden op de vlucht. Zoek samen informatie op over vliegen en vliegangst, maak een checklist van wat er mee moet in de koffer en kom ruim op tijd naar het vliegveld .
- Bied afleiding en ontspanning aan tijdens de vlucht. Praat over leuke of interessante onderwerpen, speel een spelletje, kijk samen een film of luister naar muziek. Vermijd het praten over negatieve of angstige zaken .
- Geef complimenten en aanmoediging. Laat merken dat je trots bent op de ander en dat je vertrouwen hebt in de goede afloop. Geef ook positieve feedback op elke stap die de ander zet, zoals het instappen, het opstijgen en het landen.
Bron: valk.org