Vitamine D is de laatste jaren steeds meer in de schijnwerpers komen te staan. We zien vooral op Social Media zoals Tiktok en Facebook steeds meer filmpjes waarin mensen het gebruik van vaak grote hoeveelheden vitamine D aanprijzen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Van het ondersteunen van de botgezondheid tot het reguleren van het immuunsysteem, de voordelen van vitamine D lijken eindeloos. Maar zoals bij veel voedingssupplementen, is er ook een keerzijde aan het verhaal. Hoewel vitamine D-suppletie soms noodzakelijk kan zijn, is het belangrijk om de juiste balans te vinden en bewust te zijn van mogelijke risico’s bij overmatig gebruik.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die van nature in slechts een paar voedingsmiddelen voorkomt, zoals vette vis, eidooiers en lever. Het menselijk lichaam kan echter ook vitamine D synthetiseren wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Deze vorm van vitamine D wordt vaak aangeduid als vitamine D3.

De rol van vitamine D in het lichaam is veelzijdig. Het speelt een essentiële rol bij het handhaven van de calcium- en fosfaathuishouding, wat cruciaal is voor sterke botten en tanden. Bovendien wordt vitamine D ook geassocieerd met een gezond immuunsysteem, een evenwichtige stemming en het verminderen van ontstekingen.

Waarom vitamine D-suppletie aantrekkelijk lijkt

Omdat er mensen zijn die niet genoeg vitamine D binnenkrijgen via hun voeding en blootstelling aan zonlicht, kan suppletie een aantrekkelijke optie lijken. Vooral voor mensen die in klimaten leven waar zonlicht schaars is of die een donkere huidskleur hebben, kan het moeilijk zijn om voldoende vitamine D uit natuurlijke bronnen te halen. Daarom wordt vitamine D-suppletie vaak aanbevolen, vooral in de wintermaanden wanneer blootstelling aan zonlicht beperkt is.

Moet iedereen vitamine D bij slikken?

Nee, de meeste mensen hebben voldoende vitamine D in hun lichaam. Ook in Nederland hebben de meeste mensen geen tekort aan vitamine D. Zomaar starten met vitamine D slikken heeft dus geen zin en kan zelfs gevaren voor de gezondheid opleveren.

De gevaren van overmatige vitamine D-suppletie

Hoewel vitamine D essentieel is voor de gezondheid, kan te veel ervan schadelijk zijn. Een teveel aan vitamine D een aandoening kan veroorzaken die bekend staat als hypervitaminose D. Dit kan leiden tot een verhoogd calciumgehalte in het bloed wat symptomen zoals misselijkheid, braken, vermoeidheid, verlies van eetlust en zelfs nierschade met zich mee kan brengen..

Het is belangrijk te weten dat hypervitaminose D meestal het gevolg is van langdurige overmatige inname van vitamine D-supplementen, niet van natuurlijke bronnen zoals zonlicht of voeding. Echter, gezien de populariteit van vitamine D-supplementen en het feit dat vitamine D een in vet oplosbare vitamine is, kan het lichaam overtollige hoeveelheden opslaan, waardoor het risico op toxiciteit toeneemt bij langdurig gebruik van hoge doses. Je kunt dus bij een teveel aan vitamine D inname een vitamine D vergiftiging oplopen. 

Het belang van het vinden van de juiste balans

Misschien heb je ook de alarmerende filmpjes op social media gezien en denk je dat je echt wel vitamine D moet gaan slikken, maar pas hier dus mee op. 

Hoewel vitamine D-suppletie soms nodig kan zijn, is het van vitaal belang om een gezonde balans te vinden. Het is raadzaam om eerst met je huisarts te overleggen voordat je begint met het nemen van supplementen, vooral als je al bestaande gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

je huisarts kan een bloedtest uitvoeren om je vitamine D-spiegel te meten en te bepalen of het nodig is dat jij begint met suppletie. Heb je vitamine D tekort, dan zal de huisarts ook de benodigde dosering voorschrijven om je vitamine D-spiegel weer op peil te krijgen. Het is dus belangrijk om je aan de aanbevolen doseringen te houden en niet meer te nemen dan nodig is.

Conclusie

Vitamine D is een essentiële voedingsstof met vele gezondheidsvoordelen. Echter, net als bij alles in het leven, is het belangrijk om de juiste balans te vinden. Hoewel vitamine D-suppletie soms nodig kan zijn, is het niet zonder risico’s. Het is altijd het beste om met je huisarts te overleggen voordat je begint met het nemen van supplementen en om je aan de aanbevolen doseringen te houden.