8 tips voor als je hond niet gewassen wil worden

Soms heeft je hond echt een wasbeurt nodig, misschien heeft hij ergens in liggen rollen, of heeft een sprong in een modderplas gemaakt. Dan begint de vacht te stinken en moet je het dier toch echt even wassen. Niet alle honden houden daarvan, hoe kun je je hond helpen om aan het wassen te wennen?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hoe vaak moet je je hond wassen?

Om te beginnen is het niet nodig en niet goed voor de natuurlijke beschermlaag van de huid, om je hond vaak te wassen. Was je hond zeker niet vaker dan 1x per maand, maar liever minder vaak. 



Wat als je hond niet gewassen wil worden?

Sommige honden hebben een hekel aan water of zijn er zelfs bang voor. Dan zul je merken dat je hond er niet happig op is om in bad te gaan. Maar natuurlijk wil je wel dat je hond schoon is en niet meer stinkt. Hoe kun je dat aanpakken? Met deze tips helpen we je al een eind op weg. 

1. Maak er een positieve ervaring van

De eerste tip is om het wassen van je hond een positieve ervaring te maken. Veel honden zijn bang voor water, geluiden, of de aanraking van de shampoo. Je kunt je hond helpen om deze angsten te overwinnen door hem te belonen met lekkers, speeltjes, of complimentjes als hij rustig blijft tijdens het wassen. Zo leert hij dat het wassen iets leuks is, en niet iets om bang voor te zijn.

2. Begin klein

De tweede tip is om klein te beginnen. Je hoeft niet meteen je hele hond te wassen. Je kunt beginnen met alleen zijn poten, of zijn kop, of een ander deel van zijn lichaam dat hij niet zo eng vindt. Zo kun je hem langzaam laten wennen aan het water en de shampoo, zonder dat hij in paniek raakt. Je kunt elke keer een beetje verder gaan, totdat je uiteindelijk je hele hond kunt wassen.

3. Kies de juiste plek

De derde tip is om de juiste plek te kiezen voor het wassen van je hond. Sommige honden vinden het fijner om buiten gewassen te worden, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Andere honden voelen zich veiliger in de badkamer of in de douche. Je kunt ook een speciale hondenwasstraat bezoeken, waar ze professionele apparatuur hebben om je hond te wassen. Kies de plek waar je hond zich het meest comfortabel voelt.

4. Gebruik de juiste spullen

De vierde tip is om de juiste spullen te gebruiken voor het wassen van je hond. Gebruik een milde shampoo die speciaal voor honden is gemaakt, en die geschikt is voor zijn vachttype en huidconditie. Gebruik geen shampoo voor mensen, want die kan de pH-waarde van zijn huid verstoren en irritatie veroorzaken. Gebruik ook een zachte borstel of spons om de shampoo in te masseren, en een handdoek of föhn om hem af te drogen.

5. Wees geduldig en rustig

De vijfde tip is om geduldig en rustig te zijn tijdens het wassen van je hond. Forceer hem niet om in het water te gaan als hij dat niet wil. Praat tegen hem met een kalme en vriendelijke stem, en geef hem af en toe een aai of een knuffel. Als hij erg nerveus of gestrest is, kun je even pauzeren en hem laten ontspannen. Wees niet boos of gefrustreerd als hij niet meewerkt, want dat maakt het alleen maar erger.

6. Was je hond met twee personen

Eén persoon neemt het wassen op zich en de ander houdt het kopje van de hond vast en praat tegen hem om hem gerust te stellen. Eventueel kun je ook wat hondensnoepjes bij de hand houden om mee te belonen als hij goed stil blijft staan. Voorkom wel dat je samen de hond gaat vasthouden om hem toch te wassen, ook al is hij in paniek. Je denkt misschien dat je het dan snel kunt doen en de hond er dan minder last van heeft, maar daardoor zal je hond juist angstiger worden.

7. Maak er een routine van

De zesde tip is om het wassen van je hond een routine te maken. Was hem regelmatig, bijvoorbeeld eens per maand of eens per twee maanden, afhankelijk van zijn vachttype en activiteitenniveau. Zo voorkom je dat hij te vuil wordt en dat zijn vacht gaat klitten of stinken. Bovendien raakt hij zo gewend aan het wassen, en wordt het steeds makkelijker voor hem

8. Beloon hem na afloop

De zevende en laatste tip is om je hond te belonen na afloop van het wassen. Geef hem een lekker snoepje, een nieuw speeltje, of een lange wandeling als hij klaar is met het wassen. Zo laat je hem zien dat hij goed zijn best heeft gedaan, en dat je trots op hem bent. Hij zal dan sneller geneigd zijn om de volgende keer weer mee te werken

BRON:

petsplace.nl

rover.com

Hoe houd je je keukenspons schoon en gezond?