Ondanks het prijsplafond is gas nog steeds duur. Voorheen lette je misschien niet zo op je gasverbruik, maar nu wil je graag besparen op je energiekosten. Dit kan met behulp van deze 10 tips om te besparen op gas.

Bol AlgemeenBol Algemeen
  1. Zet de thermostaat wat lager – Door de temperatuur in huis met slechts een graad te verlagen, kun je al aanzienlijk besparen op je gasverbruik en je totale energiekosten.
  2. Gebruik een programmeerbare thermostaat – Met een programmeerbare thermostaat kun je de temperatuur in huis regelen op basis van je dagelijkse routines. Hierdoor kan je gas besparen wanneer je niet thuis bent en in de nacht wanneer je slaapt. Zet de thermostaat op 15 graden, dan kun je heel wat geld besparen.
  3. Verbeter de isolatie – Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is, dit helpt om de warmte beter vast te houden en zo minder gas te verbruiken. Je huis laten isoleren kost natuurlijk wel aardig wat, maar doordat je vanaf dat moment structureel minder energieverbruik hebt verdien je de kosten altijd terug. 
  4. Laat je cv-ketel regelmatig onderhouden – Een goed onderhouden ketel werkt efficiënter en verbruikt minder gas.
  5. Kies voor een zuinige cv-ketel – Ben je toe aan de aanschaf van een nieuwe cv-ketel, kies dan voor een zuinige variant met een hoog rendement. Een betere cv-ketel heeft veel minder energieverbruik.
  6. Douche korter – Door korter te douchen, verbruik je minder warm water en dus ook minder gas. Sta je graag lang onder de douche, bijvoorbeeld een kwartier per dag, dan kost dit je al gauw 2 euro per dag.
  7. Gebruik een waterbesparende douchekop – Met een waterbesparende douchekop verbruik je minder warm water, waardoor je ook minder gas verbruikt. Is de douchekop niet waterbesparend? Draai dan de kraan wat minder open, je krijgt dan een minder sterke douchestraal. Een flinke douchestraal is eigenlijk ook helemaal niet nodig om schoon te worden.
  8. Kook efficiënt – Gebruik de juiste pan voor het juiste gerecht. Gebruik geen te grote pannen voor een klein portie eten en zet het deksel op de pan om warmteverlies te voorkomen. Je voedsel is op die manier sneller gaar en je kunt het gas dus eerder uitzetten.
  9. Gebruik een stoomkoker i.p.v. koken op gas. In een stoomkoker kun je drie gerechten tegelijk gaar stomen. Dit is veel efficiënter dan 3 pannen op het gas.
  10. Maak gebruik van zonnewarmte – Door overdag de gordijnen open te houden, kun je gebruik maken van zonnewarmte om je huis te verwarmen. De zonnewarmte zorgt voor minder gasverbruik.

Hoe laag moet mijn thermostaat staan om te besparen?

Je kunt al aanzienlijk besparen op je gasverbruik en je energiekosten door de temperatuur in huis slechts één graad te verlagen. Het wordt aanbevolen om de thermostaat op 18-20 graden Celsius in te stellen als je thuis bent en op 15-17 graden Celsius wanneer je weg bent of ’s nachts slaapt. 

Voel wel aan bij welke temperatuur je je nog comfortabel voelt. Een te koud huis is niet fijn om in te wonen en je kunt er zelfs gezondheidsproblemen door krijgen.

8 tips om warm blijven in een koud huis

Als je de verwarming een paar graden lager zet, moet je op een andere manier warm blijven dan dat je gewend was. We hebben 8 tips voor je om warm te blijven en tegelijkertijd door minder gasverbruik te besparen op je energiekosten:

  1. Draag warme kleding – Draag comfortabele en warme kleding, zoals truien, vesten, sokken en pantoffels. Draag vooral meerdere lagen kleding over elkaar.
  2. Gebruik extra dekens – Leg een extra deken over je bed of bank en wikkel jezelf in een deken om warm te blijven. Zorg voor een stapel fleecedekentjes op de bank, die je erbij kunt pakken als je het een beetje koud krijgt.
  3. Maak gebruik van warmwaterkruiken – Vul een warmwaterkruik of een warmwaterzak met heet water en leg deze op je schoot of tegen je buik. Dit kan een zeer effectieve manier zijn om warm te blijven. Zeker als je er dan ook nog een dekentje overheen legt.
  4. Zet thee of koffie – Drink warme dranken zoals thee, koffie of warme chocolademelk om je lichaamstemperatuur te verhogen.
  5. Maak gebruik van lichaamsbeweging – Doe wat oefeningen of een paar simpele yoga poses om je lichaam op te warmen en warm te blijven.
  6. Sluit deuren en gordijnen – Sluit deuren naar kamers die niet worden gebruikt en sluit gordijnen om tocht te verminderen en warmte vast te houden.
  7. Investeer in isolatie – Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is, dit helpt om de warmte beter vast te houden en de energierekening te verlagen.
  8. Gebruik een elektrisch warmtekussentje – Een elektrisch warmtekussentje achter je rug geeft aangename warmte. Ze verbruiken wel wat energie, maar dit valt erg mee ten opzichte van het gasverbruik als je de verwarming hoger zet.
  9. Gebruik een elektrische deken in bed – In de nacht een elektrische deken gebruiken om warm te worden kost veel minder energie dan de verwarming aan hebben. Maak je bed lekker warm met de elektrische deken, stap erin en zet de deken uit zodra je het warm hebt. 

Een elektrisch deken kopen, waar moet je op letten?

Als je een elektrische deken wilt kopen, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

  1. Veiligheid – Controleer of de elektrische deken is goedgekeurd door een veiligheidsinstantie. Er moet een keurmerk van een keuringsinstantie op staan. Zorg er ook voor dat de deken beschikt over oververhittingsbeveiliging en dat er geen beschadigingen of gaten in de deken zijn.
  2. Materiaal – Kies een elektrische deken van een materiaal dat comfortabel is en gemakkelijk te reinigen. De meeste elektrische dekens zijn gemaakt van fleece of polyester, maar er zijn ook katoenen en wollen opties beschikbaar.
  3. Maat – Kies een elektrische deken die past bij de grootte van je bed en dat geschikt is voor jouw individuele behoeften. De meeste dekens zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zoals eenpersoons, tweepersoons en kingsize.
  4. Verwarmingselementen – Sommige elektrische dekens hebben twee verwarmingselementen met verschillende warmte-instellingen, zodat je de temperatuur aan beide zijden van het bed kunt regelen. Andere dekens hebben één verwarmingselement met één instelling. Bedenk welke instellingen het beste voor jou werken.
  5. Bediening – Controleer of de elektrische deken gemakkelijk te bedienen is. Sommige hebben een afstandsbediening, terwijl andere een schakelaar op de deken zelf hebben.
  6. Garantie – Controleer de garantie van de elektrische deken en wat deze dekt. Sommige fabrikanten bieden langere garanties dan anderen, en sommige bieden extra garanties op specifieke onderdelen.
  7. Wees altijd alert op oververhitting en schade aan het product. Is je deken beschadigd, gebruik hem dan niet meer. Merk je dat je elektrische deken wel heel erg warm wordt, schakel deze dan uit en gebruik hem niet meer. 

Bij Bol.com vind je elektrische dekens én je kunt er meteen reviews lezen: Elektrische deken


foto bron: bol.com