Bedwantsen zijn vervelende insecten die zich voeden met het bloed van mensen en dieren. Ze kunnen zich goed verstoppen in naden, kieren, plinten en andere donkere plekken. Ze kunnen ook meereizen met bagage, kleding en meubels. Bedwantsen komen steeds vaker voor, ook in Nederland in schone huizen doordat ze meereizen uit het buitenland. Als je last hebt van bedwantsen, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van af. Daarom geven we je hier 10 tips.

Bol AlgemeenBol Algemeen

10 tips om bedwantsen te bestrijden en te voorkomen

  1. Controleer je hotelkamer of vakantieverblijf op tekenen van bedwantsen, zoals kleine rode of bruine vlekjes op het beddengoed, de matras of de muren. Dit zijn de uitwerpselen of het bloed van de bedwantsen.
  2. Zet je koffer of tas niet op of onder het bed, maar liever op een kofferrekje of in de badkamer. Zo voorkom je dat bedwantsen in je bagage kruipen.
  3. Was je kleding en beddengoed op minstens 60 graden als je terugkomt van een reis. Zo dood je eventuele bedwantsen of eitjes die meegekomen zijn.
  4. Droog je was na het wassen in een droger of strijk het zo heet mogelijk. De hitte is dodelijk voor bedwantsen.
  5. Kunt je spullen niet heet genoeg wassen of drogen? Stop ze dan in een vriezer voor minstens een week. De temperatuur moet -14 graden zijn of lager. Zo vries je de bedwantsen en de eitjes dood.
  6. Koop geen gebruikte kleding, meubels of spullen zonder ze eerst te controleren op bedwantsen. Ze kunnen zich verstoppen in kleine barsten, naden of zomen.
  7. Stofzuig regelmatig je matras, beddengoed, vloer en meubels. Besteed extra aandacht aan de naden, kieren en plinten. Gooi de stofzuigerzak daarna weg in een afgesloten vuilniszak.
  8. Gebruik een speciale bedwantsenspray om de beestjes te doden. Volg de instructies op de verpakking en spuit de spray op alle plekken waar je bedwantsen vermoedt.
  9. Plak dubbelzijdig plakband rond je bedpoten of gebruik speciale vallen om bedwantsen te vangen. Zo voorkom je dat ze naar je bed klimmen.
  10. Schakel een professioneel bestrijdingsbedrijf in als je zelf de bedwantsen niet onder controle krijgt. Zij hebben de juiste middelen en ervaring om de plaag effectief te bestrijden.

10 veelgestelde vragen en antwoorden over bedwantsen

  1. Hoe weet ik of ik gebeten ben door een bedwants? Een beet van een bedwants ziet eruit als een kleine rode vlek of bult op je huid. De bult kan erg jeuken en soms ontsteken. De beten zitten vaak op een rijtje naast elkaar.
  2. Is een beet van een bedwants gevaarlijk? Nee, een beet van een bedwants is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Bedwantsen dragen geen ziektes over. Wel kan de beet erg vervelend zijn en soms leiden tot huidirritatie, allergische reacties of infecties.
  3. Hoe lang kan een bedwants overleven zonder bloed? Een volwassen bedwants kan tot een jaar overleven zonder bloed te zuigen. Een jonge bedwants (nimf) kan tot drie maanden zonder bloed.
  4. Hoe vaak zuigt een bedwants bloed? Een volwassen bedwants zuigt ongeveer één keer per week bloed, afhankelijk van de temperatuur en de beschikbaarheid van voedsel. Een jonge bedwants moet na elke vervelling bloed zuigen om te kunnen groeien.
  5. Hoe snel verspreiden bedwantsen zich? Bedwantsen verspreiden zich snel als er genoeg voedsel en schuilplaatsen zijn. Een vrouwelijke bedwants kan tot 500 eitjes leggen in haar leven. De eitjes komen na een week uit en de nimfen worden na vijf vervellingen volwassen. Dit duurt ongeveer een maand.
  6. Hoe groot is een bedwants? Een volwassen bedwants is ongeveer 4 tot 6 millimeter lang en heeft een plat, ovaal lichaam. Een jonge bedwants is kleiner en lichter van kleur. Een bedwantseneitje is ongeveer 1 millimeter lang en wit of doorzichtig.
  7. Wat eten bedwantsen? Bedwantsen eten vooral het bloed van mensen, maar ze kunnen ook het bloed van andere warmbloedige dieren zuigen, zoals katten, honden, vogels of knaagdieren.
  8. Waar komen bedwantsen vandaan? Bedwantsen komen oorspronkelijk uit tropische en subtropische gebieden, maar ze hebben zich verspreid over de hele wereld door het reizen van mensen. Ze kunnen zich aanpassen aan verschillende klimaten en omstandigheden.
  9. Hoe ruiken bedwantsen? Bedwantsen hebben een aparte geur die sommige mensen kunnen waarnemen. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander. Volgens sommige mensen ruiken ze naar vuile was of muffe schimmel.
  10. Kunnen bedwantsen vliegen of springen? Nee, bedwantsen kunnen niet vliegen of springen. Ze hebben wel vleugels, maar die zijn niet functioneel. Ze kunnen wel snel kruipen over verschillende oppervlakken.

Bronnen: bedwantsenbestrijden.comquest.nl

foto bron: bol.com